lördag, oktober 10, 2009

Beihaiparken

Beihaiparken är den äldsta och bäst bevarade kejserliga parken i världen och är än idag väldigt vacker med sina marmorbroar, paviljonger och speglande vattenytor. Förut var Beihaiparken en privat park för hovet och redan under 900-talet byggdes ett palats här. Under Jin dynastin (1115-1234) anlade man en park och en konstgjord sjö. I sjön byggde man en ö, Qionghua-ön där många sevärdheter finns samlade. Senare kom Kublai Khan, mongolernas ledare och gjorde Peking till sin huvudstad med Beihai i centrum. I sydvästra hörnet ligger Tuancheng som användes av mongolkejsarna för över 800 år sedan. Området har ett högt historiskt värde och innehåller bland annat ett vinkärl av jade som väger 3500 kg och är en av få reliker från Kublai Khans tid som finns kvar idag.

Beihaiparken kännetecknas av sin vita pagod, Baita, som byggdes 1651 i mitten av parkområdet. Den byggdes i tibetansk stil för att hedra den besökande Dalai Lama och man kan se dess vita kupolformade tak på nästan alla bilder från Beihai. Baita förstördes i en jordbävning 1679 men byggdes upp året därpå. I 1976 skadades pagoden igen i en annan jordbävning. På den norra sidan av sjön ligger Wulongting, de fem drakpaviljongerna. De ligger en bit ut i vattnet och ser ut som fem drakar som leker på vattenytan. De byggdes under Ming dynastin (1368-1644) som underhållning för kejsarfamiljen som tillbringade sin tid där med att fiska och titta på månen som speglades över sjön. Jiulongbi, nio drakarnas mur, är en 27 meter lång mur dekorerad med drakar i glaserat tegel i sju olika färger. Den byggdes 1602 och räknas som den vackraste av de fyra drakmurarna som finns i Kina, en mur står i Förbjudna staden och två står på andra ställen. Det finns även en liten miniatyr trädgård på 4000 kvadratmeter, Jingxin som byggdes 1770 som ett ställe för kejsarfamiljen att vila och studera. På ön Qionghua ligger en restaurang som serverar mat från det kejserliga hovet. Restaurangen heter Fangshan och ger dig inblick i kejsarhovets matkultur.

Beihaiparkens sevärdheter ligger utspridda över ett stort område och man behöver gott om tid att hinna utforska allt. Det går att hyra båtar och ro ut på sjön, cykla runt parken eller bara lugnt strosa runt i den vackra miljön.

Inga kommentarer:

Site Meter